13.09.2011 19:34

Stanovisko Dopravné komise města

Zvýšení bezpečnosti dopravy ve městě I. část – stanovisko Dopravní komise (DK) města Semily z 29. 6. 2011

Toto stanovisko bylo zveřejněno v Semilských novinách a následně se snad dostane i na jednání Rady Města.
  1.

2.

3. Koncepční zamyšlení nad podporou pěší a cyklo dopravy po městě s motivací pro tyto účastníky, výsledkem by mělo být snížení podílu motorové dopravy ve městě (viz např. https://aktualne.centrum.cz/zahranici/evropa/clanek.phtml?id=705092 – za dojíždění do práce na kole se v Belgii odměňuje).

1. DK vyjadřuje nespokojenost s nerealizovanými naprojektovanými řešeními oprav komunikací po akci Čistá Jizera (účelem zpracované projektové dokumentace v Žižkově a Husově ul. bylo mimo jiné zvýšení bezpečnosti dopravy v našem městě).

1. Přechod od České spořitelny směrem do Petřinovy ul.: nepřehledný, v tomto místě děti zároveň přecházejí silnici cestou do ZUŠ (viz dotazníkové šetření zš waldorfské v Semilech); toto místo si žádá odborné vyřešení kvůli zvýšení bezpečnosti.

1. Komenského nám. (ZŠ a ZUŠ): doporučujeme zpracovat odborné přeřešení dopravního prostoru včetně bezpečnostního auditu; jako nejzávažnější závady vnímáme vysokou rychlost vozidel od Vysokého n. J., dlouhý přechod ve tvaru L, vyjíždění z parkoviště přes vodorovným značením vyznačené chodníky. Možnost řešení: mobilní prvky z důvodu finančních možností města.

1. Přechod u Lidlu: neuspokojivý stav vozovky ( v době dešťů rozsáhlé kaluže na obou stranách) – vyřešit odvodnění.

1. Přechod k ZŠ I. Olbrachta směrem od parku nad poštou ke škole: v tomto místě jezdí auta velmi rychle a přechod stačí sotva zaregistrovat, přitom přechod využívá značný počet dětí a studentů; řešení - úprava přechodu na bezpečnější.

1. Revitalizované Riegrovo náměstí: zvýšit povědomost mezi parkujícími o pohybu pěších v pěší zóně – dodatečné označení (např. poutač vyjadřující rovnost nemotorové dopravy s automobily, domluva městskou policií, aj.).

1. Zrušený přechod u mostu nábřeží – Lidl/Golf: pěší v tomto rizikovém místě přecházejí nadále po zrušeném přechodu; řešení - zajištění nepřecházení z obou stran, zamezení vstupu na rampu.

1. Přechod KB - Úřad práce: úprava přechodu na bezpečnější – možné mobilní prvky.

1. Přechod Luční u křižovatky (Penny Market): děti z wš uvádějí v dotazníkovém šetření toto místo jako nebezpečné; řešení - úprava přechodu na bezpečnější.

1. Cesta pro NMD (nemotorovou dopravu) z autobusového nádraží na náměstí (hlavní pěší trasa ve městě): odborné posouzení celé trasy z pohledu bezpečnosti dopravy, a to zejména přechodu na Luční, dále kapacitně a profilově nevyhovující a v části chybějící chodník mezi křižovatkou Luční/Nádražní a okružní křižovatkou na Riegrově náměstí, zajištění přecházení po přechodu v ulici Ke stadionu; chodníky na mostě jsou v době dešťů a v zimě špatně průchozí (v zimě často nedostatečná údržba – kočárky neprojedou). Odborně vyřešit zpomalení motorové dopravy na této trase.

1. Přechod pod tratí: zkultivování podchodu – nutnost zajištění bezpečného rozhledu při východu z podchodu a obnovení viditelnosti SDZ.

1. DK doporučuje obnovit vodorovné značení přechodů jak na silnicích ve vlastnictví LK, tak na městských komunikacích.

—————